Navíc je koláč ideální třeba na pikniky venku, protože když jej necháte vychladnout, můžete jej jíst klidně bez příboru venku na kostkované dečce...
Já ho třeba skutečně poprvé ochutnala na pikniku, který jsme v Bordeaux měli na břehu řeky - ten večer prostě nezapomenu :).
Tak, teď když jsem vás navnadila, můžeme přikročit k receptu:
Těsto: 150 g hladké mouky, 120 g másla, 4-6 lžic ledově studené vody, špetka soli, lněná semínka (nemusí být)
Z másla a mouky vypracujete takovou drobenku, osolíte, přidáte vodu a uplácáte kouli (těsto nějak zvlášť nepřepracovávejte). Zabalte do folie a nechte v lednici hodinku odpočinout.
Základní náplň: 4 vejce, 150 ml mléka/smetany, muškátový oříšek, bylinky, pepř
Tohle je základní směs, do které už jen přidáváte, co máte zrovna doma - já doporučuji červenou cibuli, na kolečka nakrájená rajčata, sekaný špenát, šunku, strouhaný sýr (nejlépe nějaký chuťově výraznější - třeba goudu). Koláč můžete ozdobit i kopečky kysané smetany :).
Necháte v troubě asi na 10 min při 190° předpéct a poté na něj nalijete připravenou směs. Pečete dalších 35 min, dokud směs neztuhne (ale moc to nepřežeňte, ať není koláč přesušený).
A tohle už je hotová kráska! Nejlepší je, že se dá připravit na spoustu variací, viděla jsem i verze s brokolicí, mrví nebo dýní, takže můžete skutečně experimentovat (a to já ráda :))
Ten vypadá suprově!
OdpovědětVymazatTak to zkusim ! dík :)
OdpovědětVymazatJinak to je jenom number one wishlist =D to přijde !
Vypadá to skvěle :-) Také quiche dělám, ale kvůli časové náročnosti jen jednou za čas. Mám oblíbený recept, ale příprava zabrere přes dvě hodiny.
OdpovědětVymazat